Белошевац


Југоисточни део Крагујевца обухвата и малу котлину кроз коју пролази некада река сада тек јако загађен поток Ждраљица по којој један део Белошевца близу изворишта у подножју брда Жежељ и носи име.

Многи знају за име Турчина Белоша који је по предању имао пар ливада у шуми кроз коју је протицала тада река Ждраљица у којој су се налазила и јата белих шева и по неко јато косова поред других врста птица. Река се уливала у данас названу речицу а некада реку Лепеница где је записано да је постојала 'касаба' односно мала насеобина која није тада носила назив 'Крагујевац' због тада јата Крагуја које сада само можемо видети на грбу Град Крагујевац.



Караула, Крива Ћуприја, Баљковац, Метино Брдо, Бугар Мала, Романија шума, Ждраљица, Речани су део југоисточног Крагујевца који броји више хиљада домаћинстава углавном досељеника из предела Левче током изградње конгломерата 'Застава Индустрија' током 60-их година прошлог века те jе сада ту већ и четврта генерација Крагујевчана која поносно носи овај назив чије су баке и деке учествовале у тадашњим радним акцијама.


Гледано одозго на мапи десна страна Лепенице је један јако неуређен део Град Крагујевац за који постоји и јако пуно пројеката али нажалост често никада и довољно финансијских средстава за њихово остваривање.



У Скупштини Град Крагујевац Социјалистичка партија Србије чија сам чланица заузима шест места.

1. Шеф одборничке групе Социјалисти господин Миодраг Николић.

2. Заменица шефа одборничке групе госпођа Јелена Масловара Јовановић.

3. Проф. Др госпођа Славица Ђукић Дејановић.

4. Господин Зоран Прокић.

5. Господин Зоран Вучковић.

6. Госпођа Гордана Тодоровић.


Једина државна организација на територији југоисточни Крагујевац котлине Белошевац је основна школа 'Драгиша Луковић - Шпанац' која је је добила назив по тада ратном хероју из овог насеља.

Невероватно али истинито са "шумским појасем" у надлежности Војска Србије, градском фабриком 'Енергетика' и остацима 'Застава Индустрија'' котлина Белошевца а тиме и сви грађани овог дела Град Крагујевац имају приступ само државној организацији - основна школа што је незамисливо у било ком другом делу града јер и данас многи живе на подручју Левче и одатле путују на посао у Крагујевац свакодневно а имају приступ такође само основној школи и за њихову децу у котлини Белошевца.

1. Здравље

Већина Белошевчана се за све здравствене услуге обраћа амбулантама у другим деловима Град Крагујевац, највише у Амбуланта огранак Амбуланта Број 3 у Бресници или Амбуланти Број 3 'Бриони' поред приватних ординација из два разлога.

Први је због проблема локације изградње једне мање зграде на територији Белошевца која би садржала ординације опште праксе, зубне ординације, гинеколошке ординације и издвојене интернистичке ординације са мењањем распореда интерниста у току недеље и месеца.

Други је због питања прерасподеле и запослења могуће нових здравствених радника на овој територији за које је потребно такође потребно размишљати о финансирању дугорочно.


2. Образовање

Изградња једноспратне зграде обданишта  између зграде Зборница за наставнике и зграде фискултурне сале за кошарку.

Откупљивање коришћених нових књига или њихова донација основној школи за коришћење путем позајмице на једну годину уз плаћање за оштећења.

3. Грађанство

• Гасификација котлине Белошевац уз разматрање где би се из скоро центра Град Крагујевац изместили и котлови на гас ради уређења простора и бољег повезивања са котлином Белошевац.

Исти проблем постоји са разговарима о отварању улица унутар комплекса 'Застава Индустрија'.

• Као што већина улица иако асфалтиране немају банкине који су намењени тротоарима или кишну канализацију велики проблем је коначни одвод целокупне мреже канализација јер не постоји систем за чишћење отпадних вода из кухиња и купатила у сваком појединачном домаћинству које користе услугу канализације уместо појединачних септичких јама које захтевају пражњење након одређеног времена где се талог из септичке јаме уклања за разлику од свакодневног пражњења услуге канализације.

• Додавање пробних контејнера у улици 9. Маја различитих боја или ознака посебно за пластику, посебно за папир, посебно за стакло и посебно за биолошки отпад ради лакшег рада 'Чистоћа' и очувања наше средине у којој сви живимо што би било занимљиво деци да раде код својих кућа и тиме уче о екологији.

• Аутобуске станице.



- додавање аутобуских знакова на свим станицама.

- додавање надстрешница на свим аутобуским станицама направљеним од рециклиране пластике са рекламама на њима од којих би надстрешнице биле и плаћене.

• Одговор који сам добила од 'Пошта Србије' односно 'Пошта Телеграф Телефон Србије' у вези укидања експозитуре  Поште која се до пре неколико година налазила у улици 9. Маја је да је то била одлука 'Пошта Србије' у тада надлежности РРЈ 'Крагујевац Крушевац Јагодина'. Отварање нове експозитуре зависи од жеље грађана котлине Белошевац да имају место за примање и слање поште и коришћење других услуга које ово државно предузеће нуди.

• Бугар Мала како се назива део где живим са источне стране котлине Белошевац већ дуго има проблеме који се тичу уређења јавних путева због међи које се налазе на планираним јавним путевима који се налазе у власништву Град Крагујевац а због чије куповине треба да се обрате особи која им је продала плац са међом на улици или на тротоару на време и правилног вертикалног и хоризонталног повезивања улица где год је то могуће.

На слици испод Бугар Мала и проблем слепих улица који би се решио да једном Левчанском улицом која би повезала све слепе улице и улице Тихомира Вуксановића која дијагонално пресеца Бугар Мала део и све хоризонталне улице уместо да се њен почетак налази код цркве а завршава код трафо станице на Метином брду а остала њена два дијагонална дела преименују.




Исти проблем имају у Караула и Баљковац због међи и клизишта која се стварају током већих киша.

Ово је случај код нас у улици Тихомира Вуксановића чиче која је по врсти споредна али дужином коју је на више места потребно пресећи "главна" и повезује место Трафо станица 'Метино брдо', Црква Светог Лазара са место Ждраљичка табла.



Исто је и са новом Црноморском улицом која је настала преко претходно плаца господина Алексића а вертикално могуће је да ће повезати и улице Левчанска (коју такође треба повезати са свим вертикалним тренутно "слепим" улицама насталим необразованим продавањем плацева) и Драгољуба Дулејановића овде у Бугар Мала (велики број досељеника пореклом из Бугарске тј. Левче).

Јадранска улица би оставила пресеком улице Тихомира Вуксановића чиче једну зелену површину ако би број 22 и 22А прешао излазом у улица Црноморска на којој би стале поред две клупе и две клацкалице за децу и зеленило.


• Река Ждраљица

Уређење потока Ждраљица целом дужином са две бициклистичке стазе/стазе за шетање целом дужином потока Ждраљица и враћањем камења којим се сви служе због којих осим загађења отпадом различитог типа захтева бетонирање речног корита чиме се ружи природа у којој живимо и којој имамо приступ јер је у данас потоку до пре неколико деценија постојао и животињски свет те поток не служи само сада затвореној воденици за млевење различите врсте брашна.

• Саобраћајне ознаке на путевима (назив насеља, назив улице, пешачки прелази).

• Гробље

Белошевац гробље:

- изградња зида дужином улице Тихомира Вуксановића,

- асфалтирање паркинг места,

- ангажовање 'Зеленило' и 'Чистоћа' на додавању контејнера за папир, пластику и биолошки отпад након посете гробним местима породица и уклањању корова код претерано зараслих гробних места молбом предузећу 'Чистоћа' као део њихових месечних активности.

На свим гробљима је забрањен унос хране а немогуће је због необразоване продаје гробних места направити стазе које не би ишле преко других гробова.

• решавање проблема антена националних оператера и њихове наводне штетности по људе.

4. Привреда

Листа свих привредних друштава од предузетника до акционарских друштава, њихова међусобна сарадња, сарадња на рекламама доступним на свакој аутобуској станици и рекламама на кирону на стадиону 'Победа'.

Донације намењене куповини ормарића за књиге у основној школи и прибор за основце од првог до осмог разреда и откупљивању коришћених књига намењених првенствено ученицима из социјално угрожених група породица након што неки родитељи понуде школи откуп нових књига које су купили за њихову децу.

Изградња једноспратне зграде тржног центра са понудама домаћих и иностраних привредника.

Изградња места за "зелену" пијацу на територији котлине Белошевац.


5. Спорт

Стадион 'Победа'.

Сарадња са основном школом 'Драгиша Луковић - Шпанац' и отварање школе спортова са обавезним чланством до 16-те године живота и тиме учествовањем у такмичењима у свим ранговима и врстама спортова уз месечну накнаду за тренирање спортова чиме би се обезбедио новац потребан за плаћање тренера и место тренирања.

Изградња зграде са седиштима за гледаоце висине два спрата на месту где и данас налазе свлачионице са приступом реновираној теретани и такорећи цивилима уз накнаду.

Изградња места за гледаоце кошарке, рукомета и одбојке рушењем свлачионица у основна школа 'Драгиша Луковић - Шпанац' током изградње обданишта додавањем спрата изнад Зборнице за наставнике.

Сарадња са планинарским удружењима 'Жежељ' и 'Гора'.


6. Култура

Организовање догађаја за све основце различитих врста којим би се проширио ниво знања опште културе у самој основној школи на ваннаставним активностима или у новоизграђеном тржном центру путем мање сале са позорницом.

Организовање путовања за све пензионере два пута месечно.

Претплате за позориште 'Јоаким Вујић' и позориште 'Дом Синдиката'.


7. Документи

Могућност да се повезивањем мреже на територији Град Крагујевац изваде документа је створило доста проблема мислећи на изводе доступне у приземљу зграде Општина Крагујевац.


8. Породица

Организовање догађаја усмерених да их обавља цела просечна четворочлана породица на територији котлине Белошевац или организовањем излета до оближњих излетишта на територији Шумадије и шире.


9. Деца

Обавезни организовани у току школовања за време лета часови пливања у сарадњи са Спортским центром 'Парк' тј. на градским базенима.

Провера могућности коришћења базена 'Медна' за те намене током лета.


Град Крагујевац



Лично сам против пројекта 'Продор' од хотела 'Крагујевац' ка згради Општина из више разлога почев од потребе додељивања зграде Апелациони Суд наследницима породице Обреновић редоследом наследства и преуређења паркинга у Трг Свети Ђорђе, слава Град Крагујевац, са предузеће 'Зеленило' са статуом Светог Ђорђа и не дозвољавањем на њему изградње подземне гараже али уклањањем улице и остављањем пешачке зоне са зеленилом осим испред зграде Апелациони Суд због кружног тока улице.



Тиме би се већи део Апелациони Суд зграда преуредио у музеј и галерије за коришћење као што породица Карађорђевић користи њихов Бели Двор и друге зграде враћене реституцијом чиме би се као што чини тренутно Град Београд са планирањем издвајања из њиховог буџета за манастир Хиландар очували и из депоа извадили вредни артефакти овог града и регије у туристичке сврхе чиме би Апелациони Суд постао Двор/Палата Крагујевац.



Такође, сам лично против изградње зграде опере испред Дома Синдиката о којој се говорило уместо статуе Кнеза Милоша Обреновића на коњу испред зграде Општина слично Тргу Републике у Београду статуе Кнеза Михаила Обреновића.

Лично сам против изградње тунела за потребе источне обилазнице из правца улаз Бресница - излаз Крива Ћуприја због великих средстава и касније потребног моста који би повезао Крива Ћуприја са Ердеч јер се тиме котлина Белошевац одваја и проблема у саобраћају који могу да настану у насељу Бресница где је потребно започети ископавања.

Лично сам за увођење обавезне вакцинације током пандемије Ковид 19 која изазива Корона вирус како је Крагујевац један од градова који четврти по величини у Србији бележи велики број заражених.


Све информације о проблемима котлине Белошевац можете оставити испод у коментарима.



YouTube


This post is not sponsored in any way.

Comments